Tingsrydstandläkarna logo

Behandlingar

Vad nytt?

Arkiv

Tandblekning

 

Tändernas färg varierar från person till person och färgen mörknar ofta med åldern. Ytliga missfärgningar orsakade av t.ex. mat, dryck eller tobak kan putsas bort av tandvårdspersonal. Om missfärgningen ligger djupare krävs en tandblekning för att göra tänderna ljusare. 

En tandblekning ska alltid föregås av en ordentlig undersökning hos tandläkare eller tandhygienist. Endast vi har den nödvändiga kunskapen och utbildningen för att ge dig en säker och trygg behandling.  
 
Det är viktigt att konstatera att tänderna är friska, om du har hål kan tandens nerv påverkas. Eventuell tandsten ska vara borttagen, tandköttet friskt och tandfyllningarna ska vara av god kvalitet. Har du problem med ilningar så kanske du bör överväga att avstå från blekning, eftersom de kan öka i omfattning. Om du har tandfyllningar, fasader eller kronor så kommer dessa inte att blekas.
 
Tunna genomskinliga mjukplastskenor speciellt tillverkade för dig framställs. Du lägger blekningsgelen i skenorna och bleker tänderna hemma enligt våra rekommendationer.
 
När du bleker bryts karbamidperoxiden i gelen ner till fritt syre som tränger in i emalj och dentin. Det fria syret bleker de missfärgade ytorna och färgen har helt enkelt gjorts ljusare.
 
Varaktigheten beror till största delen på dig själv. Håller du en god munhygien och borstar tänderna morgon och kväll kan ditt resultat hålla i många år. Om du använder färgrika ämnen såsom tobak, kaffe , té eller rött vin kanske du behöver upprepa behandlingen efter något år.
 
Tandblekningsmedlet Opalescence är klassat som medicinteknisk produkt och får bara säljas av legitimerad tandvårdspersonal.