Tingsrydstandläkarna logo

Information om din protes

När du får en ny protes, måste du låta munnen få tid att vänja sig vid den. Det finns risk för att en ny protes kan ge skav och ömhet i munnen, vilket kan jämföras med att man lätt får skavsår, när man använder nya skor. Om protesen skaver, kan du ta ut den under korta stunder, men försök ändå att vänja munnen vid den genom att använda den hela tiden. Smärtar det för mycket, ska du kontakta oss så hjälper vi dig med en eventuell justering av protesen. 

Även om munnen har en fantastisk förmåga att anpassa sig, kan en protes i början kännas stor och klumpig och t.o.m. ge kväljningskänslor eller ökad salivavsöndring. Dessa obehag går oftast över när man väl vant sig vid protesen, men ibland behöver den justeras av din tandläkare efter några månader. Du kan använda protesen både på dagen och på natten, men många föredrar att ta ut den när de går till sängs. 

För att protesen ska kännas bra och inte bli en källa till skavsår eller infektion i munnen, är det viktigt att du är noggrann med rengöringen både av protesen och av munnen. Ta ut protesen när du ätit och skölj både den och munnen med vanligt vatten. Borsta protesen både morgon och kväll med en mjuk tandborste - det finns speciella tandborstar med längre strån. Använd gärna speciell protestandkräm utan slipmedel, oparfymerad tvål eller diskmedel.
Förvara protesen i färskt vatten i en burk med lock när du inte använder den. Det är viktigt med regelbundna besök hos tandläkaren, som då bl.a. undersöker din munslemhinna och protesens passform.

Ring oss gärna om du undrar över något!