Tingsrydstandläkarna logo

Tandköttsinflammation/tandlossning

Ett första tecken på tandköttsinflammation, gingivit, är att tandköttet blöder vid tandborstning. Om inflammationen i tandköttet inte behandlas kan det på sikt leda till tandlossning. Tandlossning, parodontit, är en infektionssjukdom som obehandlad kan leda till att tänderna lossnar. 

Orsaken till tandlossning beror framför allt på att inte tänderna rengjorts ordentligt under lång tid. Rökning, stress samt en del sjukdomar ökar också risken för tandlossning. För att undvika både tandköttsinflammation och tandlossning är det viktigt att göra rent tänderna två gånger per dag. En elektrisk tandborste är till god hjälp. 

För att få rent mellan tänderna användas tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar minst en gång per dag. Det finns två sorters tandsten. Salivtandsten bildas där spottkörtlarna mynnar - på insidan av framtänderna i underkäken och på de stora kindtänderna i överkäken. Serumtandsten bildas under tandköttskanten i inflammerade tandköttsfickor och kan bidra till tandlossning.   

Om det finns tandsten bör den tas bort regelbundet av tandläkare eller tandhygienist