Tingsrydstandläkarna logo

Ny app ska hjälpa ungdomar sluta röka

Nu lanseras appen Fimpaaa!, som är ett rökavvänjningsverktyg speciellt utformat för att passa ungdomar. UMO.se, ungdomsmottagningen på nätet, har tagit fram appen som ska fungera som en personligt anpassad coach.

Rökning är fortfarande vanligt bland unga. Var tredje tjej och var fjärde kille i årskurs 2 på gymnasiet röker. Samtidigt uppger 65 procent av dem att de vill sluta.

Appen Fimpaaa! är utvecklad i samarbete med unga och utgår från de situationer som unga tycker är särskilt jobbiga när de ska sluta röka, som känslan av att hamna utanför om man inte röker.

– Ungas motivation till att sluta röka handlar om förändringar som ger effekt omedelbart. Till exempel att få mer kvar i plånboken eller känna sig fräsch. Med Fimpaaa! får du en digital coach som peppar och ger konkreta och personliga tips, utifrån den rökprofil du har, säger Liselotte Nordh Rubulis, kommunikationsansvarig på UMO.se.

För att nå ut till unga lanseras appen tillsammans med gruppen och YouTube-fenomenet ”De Vet Du”, en av Sveriges mest bokade artister. ”De Vet Du” har tillsammans med UMO.se gjort korta filmer som ska få unga att ladda ned appen. Filmerna finns på umo.se/fimpaaa och på YouTube.

Appen finns att ladda ner gratis både för iPhone och Android-mobiler.

I Sverige har appen vidareutvecklats i ett samarbete mellan UMO.se, Non Smoking Generation och Psykologer mot Tobak. Även unga i målgruppen har varit med och testat appen och gett synpunkter på den. Fimpaaa! har finansierats av Folkhälsomyndigheten och appen förvaltas av UMO.se, som drivs av Stockholms läns landsting på uppdrag av alla Sveriges landsting och regioner.

(www.tobaksfakta.se)

Publicerad:2015-01-20