Tingsrydstandläkarna logo

Energidrycker orsakar frätskador på tänderna

Energidrycker orsakar frätskador på tänderna

Det har blivit allt vanligare bland barn och unga vuxna att dricka energidrycker. Dryckerna har ett lågt pH-värde som orsakar frätskador på tänderna.

Under syraattacken som uppstår efter man druckit en dryck med lågt pH-värde blir tändernas yta mjukare. Om man äter och dricker hela tiden och tänderna aldrig får vila bildas frätskador. En mild frätskada känns igen som millimeterbreda gropar på de stora kindtändernas tuggytor. När frätskadorna blir värre förstörs emaljen och dentinet blottas, det vill säga det mjuka tandbenet som skyddas av emaljen. Frätskador kan leda till stora skador i emaljen, ilningar i tänderna eller att tänderna slits och blir mer utsatta för kariesangrepp.

Man räknar med att tänderna klarar fem syraattacker per dag. För den som vill äta något sött eller dricka sura drycker bör det i så fall görs i samband med måltid och gärna tugga på ett xylitoltuggummi ett par minuter efteråt.

Energidrycker består i huvudsak av färgat och syrat vatten samt uppiggande ämnen som koffein, taurin och guarana. Det är en rätt sammanställd måltid som barn och vuxna istället behöver för att orka. 

Som törstsläckare är vatten det bästa valet!

(Marit Björkbacka) 

Publicerad:2013-04-02